De fietsvakantie in Nederland

31 augustus 2015

Bron: Fiets Actief

450.000 fietstochten

In 2014 gingen anderhalf miljoen Nederlanders op pad voor een fietsvakantie. Dat is dus 12 procent van de Nederlandse bevolking. Van deze vakanties gingen er 450.000 van plaats naar plaats, terwijl ruim 1,6 miljoen fietsvakanties bestond uit kilometers maken vanaf een vast adres. Ruim de helft (zo'n 64 procent) van de vakantiefietsers reist met z'n tweetjes. De fietsvakantie is het meest populair in de leeftijdscategorie van 30 tot 49 jaar, bij mensen uit de hogere sociale klassen.

65% van de vakantiefietsers volgt een LF-traject

Als het om lange fietstochten gaat, zijn de fietsknooppuntroutes bekender dan de zogeheten LF-routes (langeafstandsfietsroutes): 66 procent van de fietsvakantiegangers kent de LF-routes, terwijl maar liefst 93 procent de knooppunten kent. De echte trekkers zijn wel fan van de LF-routes: 65 procent van alle fietstrekvakanties volgen zo'n LF-traject.

40 euro per dag

De echte fanatiekelingen slapen in hun eigen tent (24%), maar er zijn ook genoeg vakantiefietsers die voor een hotel (32%), een b&b (23%) of een adresje bij Vrienden-op-de-Fiets (22%) kiezen. Tijdens de fietsvakantie in Nederland geeft de vakantiefietser aan horeca en een lekker bed per dag zo'n 40 euro uit.

8,4 dagen duurt de gemiddelde fietstrekvakantie in Nederland

Om de volgende overnachtingsplaats te bereiken, fietst de vakantieganger zo'n 71 kilometer per dag. Per trektocht doorkruist de vakantiefietser gemiddeld drie provincies.

De vakantiefietsers hebben over het algemeen maar een doel en dat is de reis zelf. Gestopt wordt er vier keer per dag en alleen voor het broodnodige: eten, drinken en slapen. De cijfers tonen aan dat sightseeing slechts bijzaak lijkt.

Cijfers over buitenlandse fietsvakanties zijn er niet. Volgens onderzoekers en vakantieorganisaties ligt dat aan het feit dat deze fietsers vaak eerst een trein, vliegtuig, bus of auto pakken voor ze op het ros stappen voor hun meerdaagse tocht. Omdat ze dat andere vervoersmiddel gebruiken, worden deze fietsers niet als fietsvakantieganger gedefinieerd. Dat er toch heel wat kilometers over de grens worden weggetrapt, bewijst de website www.wereldfietser.nl. het startpunt voor iedere fietser die de wereld wilt verkennen.