Kampeerproduct moet zichzelf re-creëren

28 februari 2014

(Bron: Recreactie)

Kamperen is aan het eind van zijn productcyclus en moet zichzelf opnieuw uitvinden. Het kampeerproduct van de toekomst is gastgericht en niet langer een hoofdproduct, maar een toegevoegde waarde binnen een ander, groter product. Dat waren enkele belangrijke conclusies van het congres 'De Toekomst van Kamperen'.


Hoe keren we het tij en zorgen we ervoor dat de krimp in de kampeermarkt wordt omgebogen naar groei? Dat was de centrale vraag tijdens het goed bezochte congres, dat 26 november werd gehouden in de Evenementenhal in Gorinchem. Met zo'n 250 belangstellende recreatie ondernemers was de congreszaal afgeladen. "We hebben een goedkoop en slecht imago, het ontbreekt ons aan concurrerend vermogen en we zijn slecht georganiseerd", hield Cees Slager, directeur van Molecaten en adviseur van de Europese commissie Toeristisch Beleid zijn toehoorders voor. Hij voorspelde dat de in 2003 ingezette krimp tot 2025 doorgaat. Andere sprekers waren niet veel optimistischer. Ad Schalekamp, directeur van NBTC-NIPO Research, concludeert uit onderzoek dat het aantal kampeervakanties in ieder geval tot 2020 met 1 tot 1,5 procent krimpt, als de sector haar producten niet verandert.

Luxe en all-inclusive

Kampeervakanties verliezen terrein, terwijl hotelvakanties groeien. "Er is een groeiende behoefte aan luxe en all inclusive vakanties in het buitenland", lichtte Schalekamp toe. Zijn conclusie: "Kamperen zoals we dat nu kennen, is aan het eind van de productcyclus." Op zich hoeft dat geen ramp te zijn - zo werkt de economie nu eenmaal. "Maar ondernemers moeten wel in actie komen en innoveren", vindt Schalekamp. Er moeten nieuwe businessmodellen worden ontwikkeld. Slager hamerde op het belang van samenwerking. "Sluit allianties met terreinbeheerders. Alleen red je het niet in deze markt", zei hij. "Je kunt als bedrijfje zelfstandigheid behouden in een samenwerkingsverband", voegde hij daar aan toe, "maar jezelf zelfstandig toegang tot de markt verwerven is onmogelijk. Het aanbod is daarvoor simpelweg te groot." Slager wees op de groei van festivals, die populair zijn onder jongeren: "Zorg dat je onderdeel wordt van iets groters. Zo bied je met kamperen een toegevoegde waarde." Oplossingen voor de toekomst. Tijdens de discussie onder leiding van Merlijn Pietersma van RECRON boog de zaal zich samen met de gastsprekers over oplossingen en denkrichtingen. "Hoe keren we het tij?" luidde de prangende vraag van de discussieleider, aan zowel de zaal als de sprekers op het podium. Onder meer door jezelf te onderscheiden, stelde Ed Lodewijks, hoofdredacteur Kamperen bij de ANWB. "Campings die zich profileren doen het goed. Doe je dat niet, dan mis je de slag. Margreet Toonen, docent aan de NHTV, viel hem bij. "Kijk naar Center Parcs Zeewolde. Daar worden festivals op het terrein georganiseerd. Zo heb je als gast een bungalow en een festival." Vergrijzing Eerder sprak Cees Slager al over de ontgroening en de vergrijzing. "De kampeerder van gisteren komt niet meer terug en de oudere gasten van nu vallen straks weg." Maar hoe gaat de sector de jongeren aan zich binden, luidde een andere belangrijke vraag. "Hoe wordt kamperen weer hip voor jongeren? Moeten we op dat gebied niet veel meer onderzoek doen?" luidde de retorische vraag van Margreet Toonen. Toon Weijenborg van camping Zeeburg had daarvoor een praktische oplossing. "Nodig basisscholen uit om een week gratis bij je op de camping te verblijven. Zo kweek je ambassadeurs "


Belangrijkste conclusies

De belangrijkste conclusies op het congres 'De Toekomst van Kamperen':

  • Onderscheid en profileer jezelf. Wie dat niet doet, mist de slag.
  • Doe diepgaand, kwalitatief onderzoek en ontdek wat je doelgroep wil. 
  • Gebruik social media, onder meer om jongeren te bereiken. 
  • Ga allianties aan met branchevreemde bedrijven. 
  • Om de jongeren als doelgroep niet mis te lopen, moeten jongeren in het management worden opgenomen. Zij kijken met een andere blik tegen de wereld aan. Gabriel Coppoolse van Ons Buiten: "Wij willen gekieteld worden en hebben vaste stageplekken. Tachtig procent van de ideeën van jongeren voeren we uit." 
  • Maak het kampeerproduct aantrekkelijk voor een kort verblijf. 60 procent van de vakanties in de kampeermarkt duurt langer dan acht dagen. Daarmee is de kampeermarkt uitermate kwetsbaar voor de trend dat consumenten liever vaker kort op vakantie gaan. 
  • Haal alle barrières weg voor de consument: denk aan de lasten om jou te vinden en te boeken en de lasten tijdens het verblijf. Kijk daarbij goed naar de mens.