NBTC-NIPO: POSITIEF NIEUWS

21 februari 2014

Bron: Travmagazine

Positief nieuws van NBTC-NIPO Research: sinds het uitbreken van de crisis in 2008 is een eind gekomen aan de dalende tendens van de vakantie-intentie. De onzekerheid blijft echter groot; het aandeel Nederlanders dat 'waarschijnlijk' op vakantie gaat, is iets gestegen, maar het aandeel dat zegt beslist wel op vakantie te gaan, is afgenomen.


Dat blijkt uit de januarimeting van de vakantieplannen voor zomer 2014 van NBTC-NIPO Research. Deze meet in januari en april de vakantieplannen van ruim 8.000 Nederlanders. Na afloop wordt gevraagd of deze zijn gerealiseerd. 'Er is goed en slecht nieuws', zegt onderzoeksdirecteur Ad Schalekamp. Het slechte nieuws is dat de concrete boekingen voor alle vakanties [binnen- en buitenland) via een reisbureau/touroperator in januari dit jaar 11% achterlopen ten opzichte van januari 2013.

Schalekamp tekent aan dat NBTC-NIPO Research alle boekingskanalen meerekent, dus ook OTA's en inclusief de vakantieplannen, terwijl GfK alleen gerealiseerde boekingen telt. 'Op die manier zijn we aanvullend op elkaar.'

Het goede nieuws is dat de plannen om bij een reisbureau/touroperator te boeken op een plus van 4% staan. Schalekamp verwacht dat voor zomer 2014 (1 mei-30 september) de boekingsstand zal eindigen tussen nul en -2 procent. Belangrijk om te weten: voor deze zomer hangen nog 1.365.000 vakantieplannen/boekingen boven de markt.

Het tweede vakantieplannenonderzoek verschijnt begin mei en is te koop voor 1.750 euro. Meer info vindt u hier.