Pakketreis is niet weg te denken

30 april 2016

Bron: TravMagazine

Ervaren reisverkopers merken het waarschijnlijk iedere dag, maar nu wordt het ook onderbouwd door cijfers van NBTC-NIPO Research: de pakketreis is niet weg te denken. De aloude combinatie van vlucht, transfer en accommodatie heeft een stabiel marktaandeel van 25 procent.

Omdat technologische ontwikkelingen vooral in de reiswereld bepalend zijn voor  het zoek- en boekgedrag van de consument, volgt NBTC-NIPO Research de ontwikkelingen op de voet. In het nieuwste thema­ rapport beschrijft  het onderzoeksinstituut zes trends op het gebied van het zoeken naar informatie en het boeken door de Nederlandse vakantieganger.

Van een trend op het gebied van pakketreizen is eigenlijk nauwelijks sprake, want de pakketreis heeft al sinds jaar en dag een stabiel marktaandeel in de buitenlandse vakanties. Sinds 2009 schommelt dat aandeel tussen de 22 en 23 procent van alle vakanties. Met dit stabiele aandeel van bijna een kwart van alle vakanties heeft de pakketreis zeker bestaansrecht, zegt onderzoeker Marieke Politiek, senior projectleider bij NBTC­-NIPO Research. Dat betekent dat de aloude pakketreis nog steeds een belangrijke poot onder veel reisretailbedrijven is.

Ook blijkt dat een belangrijk deel van de vakantiegangers nog steeds behoefte heeft aan persoonlijk  contact met de reisaanbieder. 'Zelfs als hij zijn boeking uiteindelijk online doet', zegt Marieke Politiek, die de vinger aan de pols houdt als het gaat om de laatste trends in het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger. 'De medewerkers van een reisorganisatie helpen de klant bij het maken van keuzes. Ze spelen daarmee een cruciale rol in het zoek- en boekproces.'
Een niet te missen trend is de ontwikkeling dat de consument steeds vaker mobiele apparaten als tablet en smartphone gebruikt tijdens verschillende fasen van het zoek- en boekproces. Dat vakanties vaker online worden verkocht, bleek al uit cijfers van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO).
 

De 6 trends op een rij

1. Mobiel boeken vooral in trek bij jongere generaties
Hoewel een vakantie boeken via tablet en smartphone niet meer ongewoon is, zijn het vooralsnog vooral de jongere generaties die dit doen.

2. Nog geen sprake van mobile first tijdens alle fasen van het zoek- en boekproces
Steeds meer Nederlanders zijn in het bezit van een smartphone en tablet, maar desondanks zijn de desktop en laptop nog steeds de meest gebruikte apparaten om informatie over vakanties te zoeken.

3. Pakketreis voorziet nog steeds in een behoefte
Het aandeel pakketreizen is in de afgelopen jaren vrijwel stabiel gebleven en was in 2015 goed voor zo’n 3,9 miljoen vakanties.

4. Assisted DIY in de Nederlandse vakantiemarkt
Ondanks het gemak van online boekingen blijft er bij een deel van de vakantiegangers behoefte aan persoonlijk contact met een medewerker van een reisbureau of touroperator.

5. Nooit meer alleen op vakantie?
Het is bijna vanzelfsprekend dat er op de vakantiebestemming (gratis) wifi beschikbaar is en maar liefst de helft van de Nederlandse vakantiegangers gebruikt dit voor sociale media activiteiten.

6. Generatieverschillen vooral zichtbaar op technologisch vlak
Voor alle generaties geldt dat internet gemeengoed is geworden (dus ook voor de Babyboomers), maar dat betekent niet dat iedereen op dezelfde wijze informatie vergaart en vakanties boekt.