Reisorganisatoren vechten tegen de malaise

15 januari 2014

Bron: het Parool 


UTRECHT - Welkom in crisissfeer van de jaren tachtig. De Vakantiebeurs, de jaarlijkse start van het zomervakantieseizoen, staat in het teken van de recessie. Maar op de beursvloer is daar weinig van te merken.

Ook de avonturenvakantie gaat met zijn tijd mee. Waar pionier Djoser nog traditioneel met tenten en een soek de aandacht van de Vakantiebeursbezoeker probeert te trekken, doet branchegenoot Sawadee dat met een vervaarlijk ogende simulator, die beter op zijn plek lijkt in een pretpark, waarmee de meer uitdagende avonturenvakantie wordt aangeprezen.

Hal 3 van het Utrechtse Jaarbeurscomplex is de hoek waar de klappen vallen. Voor het eerst sinds de jaren tachtig daalt het aantal vakanties serieus, daalt de hoeveelheid geld die de Nederlander in zijn vakanties steekt en daalt het aantal dagen dat hij op vakantie gaat. Maar vooral neemt de animo voor de verre, dure of avontuurlijke vakantie af.

De intercontinentale vakantiehallen van de Jaarbeurs delen het crisisleed met hal 9, waar vakantiebeursgastland Duitsland zich manmoedig staande probeert te houden. Nummer een zal het buurland wel altijd blijven onder vakantievierende Nederlanders, maar het aantal vakantiegangers neemt sterk af - vorig jaar met zes procent. Dat komt doordat er veel minder korte vakanties worden geboekt en juist daarin excelleerde Duitsland tot voor kort.

"Vooral bij de korte, buitenlandse vakanties zijn het afgelopen jaar de grootste klappen gevallen," zegt Ad Schalekamp van NBTC-Nipo, dat continu de vakantiezin van de Nederlanders onderzoekt. "Er wordt het meest bezuinigd op korte vakanties tussendoor en niet op de hoofdvakantie."

Vorig jaar bedroeg de afname 6 procent. Dit jaar verwacht hij een wat bescheidener daling. "Het aantal vakanties van drie, vier dagen, weekendtrips, daalt het sterkst."

Het zijn de traditionele zomervakantielanden aan de Middellandse Zee die het minst getroffen worden door de malaise. "Turkije blijft het relatief goed doen, vanwege de all-inclusive-vakanties. En Italië, opvallend genoeg."

Ook in hal 8 van de Jaarbeurs is het tijd voor glunderen. Het Kroatisch verkeersbureau ziet, met NBTC-Nipo, juist een stijging van het aantal Nederlanders, gevolg van een combinatie van relatief goedkoop aanbod, relatief gemakkelijke bereikbaarheid en een aardig ontwikkelde toeristisch product. Ook Tsjechië kan zich om die redenen verheugen op een groeiende belangstelling uit Nederland.

Dat geldt, op een heel andere wijze ook voor het zich wat bescheidener profilerende Mali. Het land kan zich binnenkort verheugen op de komst van 360 Nederlanders, maar die zijn wel allemaal bewapend en in camouflagepak. Toch is reisorganisator Safeways, dat een bezoek aan de Malinese hoofdstad Bamako en omliggende dorpen op het programma heeft staan, niet uit het veld te slaan. "De oorlog is voorbij."

Geen vakantieland zo populair als het eigen land, tenminste, zolang er water in de buurt is. "De kust en waterrijke gebieden doen het goed," zegt Kees van der Most van toerismebureau NBTC. "Traditionele vakantieprovincies als Gelderland en Noord-Brabant hebben het moeilijker." In een van de hallen van de Vakantiebeurs is een camping ingericht in duisternis, om te benadrukken dat kamperen 's nachts ook leuk is.