De vakantiemarkt 2019 - NBTC-NIPO Research
Foto: © David Marcu via Unsplash

De Nederlandse vakantiemarkt 2019

Het hoofdrapport geeft u inzicht in de Nederlandse vakantiemarkt in 2019. Er wordt onder meer ingegaan op bestemmingen, vakantietypes, bestedingen, doelgroepen en het zoek- en boekgedrag. Daarnaast krijgt u zicht op de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking voor de zomer 2020.

De vakantiemarkt 2019

Het rapport geeft u inzicht in:

 • vakantieparticipatie en -frequentie
 • vakantiebestemmingen
 • vertrekperiode en vakantieduur
 • boekingswijze en organisatiegraad
 • vakantietype en accommodatie
 • vervoermiddel, luchthaven van vertrek
 • ondernomen vakantieactiviteiten
 • profiel vakantieganger
 • vakantiebestedingen; totale vakantie-uitgaven en specifieke uitgaven aan accommodatie, vervoer, excursies, horecagelegenheden, winkels
 • omvang en kenmerken van tien deelmarkten (kampeer-, bungalowvakanties, zonvliegvakanties Middellandse Zeegebied etc.)

Speciale aandacht voor de customer journey

Omdat technologische innovaties steeds sneller hun weg vinden in de vakantiemarkt, is het belangrijk om de customer journey op de voet te volgen. In de rapportage ‘Trends & ontwikkelingen op de Nederlandse vakantiemarkt 2019’ vindt u dan ook waardevolle informatie t.a.v. zoeken en boeken van vakanties:

 • Mobiele boekingen – hoe ontwikkelt het aantal mobiele boekingen zich en wie zijn de mobiele boekers?
 • Nieuwe boekingskanalen – hoe ontwikkelt het aandeel boekingen zich bij ZRA’s, vakantieveilingen etc.?
 • Social media – gebruik en gebruiksdoel van social media tijdens de vakantie.

  Eind november 2019 ontvangt u al de eerste resultaten van het vakantiejaar 2019 in een topline rapport. Het volledige rapport over het vakantiejaar 2019 verschijnt eind januari 2020.

  Analyse op maat

  Benieuwd naar het vakantiegedrag van uw specifieke doelgroep? Of wilt u uw concurrentieveld in kaart brengen? Doordat wij sinds 2002 op dezelfde wijze het vakantiegedrag in kaart brengen, bezitten we een schat aan data. Hiermee kunnen we analyses doen die afgestemd zijn op uw wensen en informatiebehoefte. De resultaten van de analyse op maat worden exclusief aan u teruggekoppeld.

  Kosten

  De prijs van 'Trends & Ontwikkelingen op de Nederlandse vakantiemarkt 2019 is € 3.950 exclusief BTW. De eerste helft van de kosten wordt gefactureerd na bestelling. De tweede helft wordt gefactureerd na oplevering van de resultaten in januari 2020.

  LET OP: Wanneer u er nu al voor kiest om het CVO ook in 2020 af te nemen kunnen we u twee edities aanbieden voor de totaalprijs van € 7.500,-. Facturatie vindt per editie plaats en op eenzelfde wijze zoals hierboven beschreven.

  Vakantieplannen 2020

  Ook nu bieden we weer inzicht in de vakantieplannen van Nederlanders voor de zomerperiode 2020. Hoeveel Nederlanders willen de komende zomer een vakantie ondernemen? In welk type accommodatie en naar welke bestemming?

  De metingen met betrekking tot de vakantieplannen voeren we uit aan het begin van het jaar (januari) en dichter op het seizoen (april). Doordat tevens gevraagd wordt of de geplande vakantie al geboekt/geregeld is, ontstaat inzicht in het potentieel aan vakanties voor de zomer van 2020.

  In de rapportage maken we tevens een vergelijking met de voorgaande jaren. Op deze manier ontstaat krijgt u een goed beeld van de ontwikkelingen van vakantieplannen van de Nederlandse bevolking.

  Meer weten of bestellen?

  De rapportages verschijnen in februari en mei 2020. De kosten zijn € 500,- per rapport, exclusief BTW. Bestellen kan door een email te sturen naar info@nbtcnipo.nl of contact op te nemen met één van uw contactpersonen bij NBTC-NIPO Research.

  Meer informatie?